אבנר היה נעול בחדר השירותים הקטן. הוא נשם בכבדות והרגיש שהמחשבות שלו נוסעות מעבר למהירות המותרת. מהעיניים זלגו אלפי דמעות. הוא הרגיש כלוא, בתוך המחשבות, בתוך הראש שלו, בתוך חדר השירותים הקטן. הוא לא הבין מה קורה או למה זה קורה. הוא לא הבין מה פתאום הוא מגיב ככה, למשהו שנראה כה פשוט, משהו שהוא חיכה לו כל-כך הרבה זמן. הוא בעיקר, פשוט לא הבין.
אבנר ממש לא לבד, חרדה פוגעת בקרוב ל-4 אחוזים מאוכלוסיית העולם. במילים אחרות, 300 מיליון בני אדם חווים או יחוו חרדה בימי חייהם.
אבל מהי חרדה, מה המרכיבים שלה, ואולי חשוב מכל, איך אפשר להתמודד איתה?
חרדה בנויה מפחד. חשוב להבחין בין שני המושגים הללו. פחד מתקיים נוכח סכנה מיידית ומוחשית. זהו רגש שאופייני לכל היצורים החיים, ומאפשר הגנה והישרדות. האיילה חשה פחד כשהלביאה מנסה לצוד אותה, לכן האינסטינקט שלה הוא בריחה. חרדה, לעומת זאת, מתקיימת בתודעה ובמחשבה, ולכן היא אופיינית בעיקר לבני אדם. החרדה היא תוצר של מחשבות שליליות עזות, אשר מייצרות, פעמים רבות, רגשות שליליים ותחושה לא נעימה.
הישרדות, במובנה הטהור ביותר, כמעט ולא קיימת יותר. אנחנו לא צריכים לצוד בשביל אוכל, או ללכת עשרות קילומטרים בעבור מים. אף חיית טרף לא צדה אותנו, ובעבור רובנו, אריה הוא חיה כלואה שראינו בגן החיות. אם כך, איך יכול להיות שחרדה היא תופעה נפשית שמימדיה גדלים עם הזמן?
אחד ההסברים הרווחים לכך, היא תרבות ההישגיות והשפע שבה אנו חיים. מאחר ואיננו עוד עסוקים בהישרדות (במובנה הטהור), אנו פנויים, רגשית ומחשבתית, לעסוק בפנים-הנפש, בערך העצמי שלנו, בחוויות שלנו בעולם, בין אם במודע - בצורת שיחות עם חברים או בני משפחה, ובין אם לא במודע - כלומר, בצורת חוויות שנקלטו אצלנו בצורה מחשבתית או רגשית, אבל לא נתנו עליהן את הדעת.
איך זה מרגיש, להיות בחרדה:
המישור הרגשי - תחושה של פחד, של בריחה מהסיטואציה, על אף שאפילו אין לנו מושג למה או לאן לברוח. הגוף מוצף ברגשות, ואנשים לפעמים מרגישים שהם ״משתגעים״.
המישור המחשבתי - דאגות מציפות אותנו, תחושה של שחור ולבן - הכל הולך להיות רע, הכללת יתר - הכל תמיד יהיה רע וכדומה, הראש עסוק כל היום במחשבות.
המישור הגופני - השרירים תפוסים, הזעה מוגברת, כאבי בטן, ראש, גב, תחושת מתח. הגוף מגיב למחשבות והרגשות שלנו.
המישור ההתנהגותי - באופן טבעי, כשמשהו מפחיד אנחנו נוטים להתרחק. הימנעות היא אלמנט מרכזי בתופעת החרדה, לטווח הקצר היא עובדת מצויין ומרגיעה אותנו, אך לטווח הארוך הוא בעייתית מאחר והיא מונעת התמודדות.
יש סוגים של חרדה ?
חרדה כללית - תופעה שמתארת אנשים שמנוהלים על-ידי הדאגות שלהם. אלה יכולות להיות, משפחתיות, כלכליות, תעסוקתיות וכדומה.
התקף חרדה - כמו במקרה של אבנר, התקף חרדה הוא אירוע פתאומי שמתאר על כל התופעות לעיל. אנשים רבים מתארים זאת כהתקף לב, ואחרים נמנעים ממקומות צפופים. אדם שמרגיש התקף חרדה משוכנע שמשהו איום ונורא קורה.
חרדה חברתית - הימנעות מהתקהלויות או אירועים חברתיים, פחד מדיבור בפני קהל וכדומה.
חרדה ספציפית - פוביה. חרדה ממעליות, גבהים, טיסות, חרקים וכדומה, ישנה חרדה רבה מול הגורם המאיים.
אז מה עושים עם זה?
טיפול בחרדה יכול להתחלק לשניים, טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי. הטיפול התרופתי מתבסס על קבוצה של תרופות שנקראת SSRI ובאופן כוללני, גורמות להפחתת הסימפטומים של החרדה. הטיפול הפסיכולוגי, יעבוד על הבנת תחושת החרדה, המחולל שלה, וכיצד ניתן להתגבר עליה, באמצעות אימוץ התנהגויות חלופיות, הבנת הפרשנות שלנו לאירועים חיצוניים ועוד תרגילים רבים שברשות המטפל הנפשי.
אבנר חיפש טיפול, ולאחר זמן מה, התכנית הטיפולית שהוצעה לו כללה טיפול תרופתי ומעקב של פסיכיאטר, וטיפול התנהגותי-קוגניטיבי ע״י פסיכותרפיסט. הוא מנהל חיים שלמים יותר היום, והוא חופשי מחרדות.
אני מזמין אתכם ואתכן לעקוב אחרי תכנים נוספים בפייסבוק וליצור קשר לכל שאלה בתחתית הדף.